Een bevolkingsonderzoek of screening is een medisch onderzoek bij mensen die geen gezondheidsklachten hebben. Het onderzoek is gericht op het vroegtijdig opsporen van ziekte of risicofactoren die de kans op ziekte vergroten. De rijksoverheid biedt verschillende bevolkingsonderzoeken gratis aan voor risicogroepen. Voor ieder onderzoek geldt, dat u zelf beslist of u wel of niet mee doet. Hieronder kunt u meer informatie lezen over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker.
Baarmoederhalskanker
Alle vrouwen van 30 t/m 60 jaar krijgen iedere 5 of 10 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Met dit onderzoek kan baarmoederhalskanker of een voorstadium ervan vroeg ontdekt worden. Met behulp van een eendenbek worden er met een borsteltje cellen uit de baarmoederhals afgenomen. Dit wordt opgestuurd naar het laboratorium. Na 2 tot 4 weken wordt de uitslag per post naar de vrouw opgestuurd. Op de praktijk ontvangen we de uitslag voordat de vrouw deze ontvangt. Mochten er afwijkingen gevonden zijn, dan nemen wij contact op. De uitslag wordt mede gedeeld en het vervolg wordt besproken. Dit is afhankelijk van de ernst van de afwijking.
Borstkanker
Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen iedere 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Bij dit onderzoek worden röntgenfoto’s van de borsten gemaakt. Nadat de foto’s zijn beoordeeld, ontvangt de vrouw per post een brief met de uitslag. Soms wordt er een afwijking ontdekt op de foto’s. Dan is vervolgonderzoek nodig om te kijken of er echt iets aan de hand is. Wij ontvangen in dat geval een bericht van het bevolkingsonderzoek en nemen contact op met de vrouw voordat zij zelf de uitslag ontvangt. De huisarts zal de vrouw doorsturen naar een specialist voor verder onderzoek.
Darmkanker
Alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen iedere 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Dit is niet altijd met het blote oog zichtbaar, daarom wordt de ontlasting onderzocht in een laboratorium. Na ongeveer 2 weken wordt er een brief met de uitslag thuisgestuurd. Als er bloed in de ontlasting zit, kan dat duiden op darmkanker. Er kunnen ook andere oorzaken zijn. Vervolgonderzoek is daarom nodig om dit vast te stellen. Indien er bloed in de ontlasting is gevonden, wordt er bij de uitslagbrief meteen een afspraak doorgegeven voor een intakegesprek bij een coloscopiecentrum. Tijdens dit gesprek wordt besproken of een coloscopie zinvol en mogelijk is. Er kan direct een afspraak worden gemaakt voor een coloscopie. Bij dit inwendige onderzoek onderzoekt de arts de binnenkant van de darmen.
De huisarts ontvangt de uitslag van een positieve ontlastingtest NIET. Op verzoek van de patiënt kan het bevolkingsonderzoek de uitslag naar de huisarts sturen. Zo nodig kunnen relevante medische gegevens door de huisarts/assistente worden verstuurd naar de specialsit. Een afspraak bij de huisarts is niet nodig.
Alle eventueel noodzakelijke vervolgonderzoeken maken geen deel uit van het bevolkingsonderzoek, dus betaalt de zorgverzekeraar de kosten. Afhankelijk van het eigen risico moet u mogelijk zelf een deel betalen.
Voor meer informatie kunt u ook een kijkje nemen op de site van het bevolkingsonderzoek: www.bevolkingsonderzoekoost.nl of op www.thuisarts.nl