Netty ter Horst, Annet de Bruijn en Margrieta Bode zijn onze praktijkondersteuners.
(Netty: maandag en dinsdag op Hageman Medisch Centrum / donderdag op de praktijk)
Wat is een praktijkondersteuner?
Onze praktijkondersteuners zijn speciaal opgeleid om bepaalde taken van de huisarts over te nemen of erbij te ondersteunen. De taken die de praktijkondersteuner uitvoert zijn vastgelegd in protocollen. Dat betekent dat de werkwijze is vastgelegd in overleg met de huisarts.
Wat betekent dit voor u?
Als u bijvoorbeeld diabetes, COPD/astma of hart- en vaatziekten heeft en in aanmerking komt voor controle, dan verzorgt de praktijkondersteuner deze controles voortaan. De praktijkondersteuner werkt op afspraak.
Netty ter Horst en Annet de Bruijn zijn onze praktijkondersteuners somatiek. Netty begeleidt mensen met een chronische aandoening: Diabetes Mellitus, COPD en mensen met hart- en vaatziekten of een verhoogd risico hierop. Middels spirometrie kunnen we de longfunctie bepalen en vervolgen. Verder bieden wij ondersteuning aan voor stoppen met roken.
Het CVRM spreekuur (Cardio Vasculair Risico Management) is bedoeld voor mensen die bekend zijn met hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of hersenbloeding. Ook mensen met een verhoogd risico hierop, zoals een hoge bloeddruk, komen voor het spreekuur in aanmerking. Samen met de assistentes regelen Netty en Annet de controles.
Een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is zorg voor mensen met overgewicht of obesitas. Een GLI is gericht op een gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden. Een GLI duurt 2 jaar en bestaat uit groepsbijeenkomsten en individuele contacten. De kosten vallen niet onder het eigen risico. Niet iedereen met overgewicht komt in aanmerking voor een GLI. De volgende verzekerden kunnen een GLI krijgen:
- Verzekerden met een BMI vanaf 25 én een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of een verhoogd risico op diabetes 2.
- Verzekerden met een BMI vanaf 30.
De huisarts stelt de diagnose of de verzekerde een GLI kan krijgen De huisarts verwijst de verzekerde dan door naar een GLI waarbij hij/zij zichzelf kan aanmelden via: https://fd7.formdesk.com/hoog/GLI_HZOA
Annet biedt in het kader van ‘ouderenzorg’ ondersteuning voor kwetsbare ouderen welke vroeg of laat met ingewikkelde gezondheidsproblemen te maken krijgen. Zij zal voornamelijk huisbezoeken afleggen hiervoor. Annet begeleidt ook, net zoals Netty, mensen met Diabetes Mellitus en mensen met hart- en vaatziekten of een verhoogd risico hierop.
Afspraken voor het spreekuur van Netty en Annet kunt u ook bij de assistente maken en/of verzetten. Annet is werkzaam op iedere donderdag (voornamelijk aanwezig voor ouderenzorg). Zij draait haar spreekuur op het Hageman Medisch Centrum. Netty is werkzaam in de oneven weken op maandag (Hageman Medisch Centrum), op iedere dinsdag (Hageman Medisch Centrum) en op iedere donderdag (Bartelinksgang).
Momenteel zijn wij nog op zoek naar een praktijkondersteuner GGZ.
Een praktijkondersteuner GGZ (geestelijke gezondheidszorg) begeleidt mensen met psychische klachten zoals depressie, burn-out en angstklachten. Zij/hij heeft de kennis en tijd om problemen te verhelderen en mensen op de goede weg te helpen. Soms is een aantal gesprekken al voldoende om de draad weer op te pakken. Wanneer blijkt dat er meer langdurige en gespecialiseerde zorg nodig is, kan zij/hij gericht doorverwijzen. De gesprekken worden vergoed door de verzekeraar.
Margrieta Bode is onze praktijkondersteuner GGZ Jeugd en ondersteunt de huisarts in de praktijk op het gebied van psychosociale casuïstiek van jeugdigen (tot 18 jaar) en hun gezinnen. Voor patiënten is het voordeel dat er vanuit de huisartspraktijk snel aandacht en begeleiding geboden wordt. De gesprekken worden vergoed door de verzekeraar.
De huisarts kan u doorverwijzen naar Netty, Annet en Margrieta, de assistente kan een afspraak inplannen. Ook telefonisch contact is mogelijk. Wanneer een gemaakte afspraak bij nader inzien niet schikt, verzoeken wij u om deze tijdig te verzetten.